Aluminium gietwerk duurzaam? Jazeker! 

Aluminum

Aluminium gietwerk duurzaam? Jazeker! 

Bij aluminium gieten zie je wellicht meteen hele grote fabrieken voor je die energie slurpen en een enorme negatieve impact op het milieu hebben. Toch is aluminium zelf en het proces van totstandkoming van aluminium producten milieuvriendelijker dan je zou denken. Vandaag lees je meer over aluminium gietwerk en hoe het op de duurzaamheidsladder scoort! 

Het materiaal zelf: hoe duurzaam is aluminium? 

Onderdelen en producten die in de aluminium gieterij worden vervaardigd, zijn duurzamer dan menigeen denkt. Dat heeft voornamelijk te maken met de levensduur van een materiaal als aluminium. Ja, het wordt gemaakt van bauxiet en hiervoor moet je de grond in. Maar eenmaal tot product verwerkt vraagt het weinig onderhoud. Daarnaast gaat het ook nog eens veel langer mee dan andere grondstoffen die tot een eindproduct worden gefabriceerd.  

Het aluminium fabricageproces en duurzaamheid 

Over het fabricageproces is veel te doen geweest, want het was vroeger allerminst een energiezuinig proces. Vergelijk je het echter met het vervaardigen van andere materialen tot eindproduct, dan komt aluminium – met dank aan de vele innovaties in de aluminiumindustrie – ineens veel gunstiger uit de bus. Het heeft tegenwoordig een veel langere CO2-impact dan vroeger en dus is aluminium vergeleken met andere materialen een duurzamere keuze. 

Aluminium: een recycling topper! 

De voordelen van een duurzamer fabricageproces door middel van spuitgieten en de lange en goede houdbaarheid van het materiaal zijn al besproken. Komt een aluminium onderdeel dan toch aan het einde van zijn levensduur, dan is het ook nog eens heel goed te recyclen. Aluminium corrodeert namelijk niet zoals bijvoorbeeld een materiaal als ijzer met vergelijkbare eigenschappen dat wel doet. Waar ijzer altijd een beschermende coating tegen corrosie nodig heeft, is hier bij aluminium geen sprake van. 

Is het punt van recycling nabij? Dan is het goed te weten dat aluminium nooit zijn sterkte verliest. Zelfs als het tijdens het recyclingproces tot een nieuw product komt, is er geen risico op kwaliteitsverlies. Daarnaast is het bij recycling zo dat het minder energie vraagt dan nieuwe aluminium producten gieten. Dat is geen win-win, maar een win-win-win situatie! 

Kortom 

Sta je op het punt om een nieuw onderdeel of product te ontwerpen en zoek je een duurzame manier om het te (laten) vervaardigen? Denk dan eens na over aluminium gieten en weeg de voor- en nadelen voor jouw onderneming goed af. Laat het fabricageproces, de eigenschappen van het materiaal en de optimale condities voor recycling van aluminium mee in je beslissing. Daar worden jij, jouw bedrijf, je klanten én de wereld beter van! 

Diederik de Jongh is een bevlogen auteur met een scherp oog voor duurzaamheid. Zijn werk kenmerkt zich door heldere analyses, praktische inzichten en een aanstekelijke passie voor een groenere toekomst. Met een toegankelijke schrijfstijl weet hij complexe milieuthema’s begrijpelijk te maken voor een breed publiek – van ondernemers tot beleidsmakers en geïnteresseerde burgers. Of het nu gaat om circulaire economie, energietransitie of duurzame innovatie: Diederik schrijft met diepgang én visie. Zijn artikelen zetten aan tot denken én tot actie. Een waardevolle stem in het debat over een duurzame samenleving.