Duurzamer ondernemen wordt steeds populairder, wat betekent dat veel ondernemers meer bezig zijn met duurzaamheid. Het duurzaam maken van je bedrijfspand heeft enorm veel voordelen. Waaronder lagere exploitatiekosten, veiligere werkomgeving en het pand wordt waardevaster.

Verduurzaming vereist een investering, echter heeft het zoveel voordelen voor jou als ondernemer dat het deze investering dubbel en dwars waard is. Op het moment dat een pand een groen energielabel heeft zijn banken ook eerder bereid om te financieren. Daarnaast kan je profiteren van een aantal fiscale afschrijvingen en andere subsidieregelingen. Een duurzamer bedrijfspand is een pand dat zo min mogelijk energie verbruikt. De duurzaamheid van een pand wordt aangegeven door een energielabel. Ieder bedrijfspand is verplicht over een energielabel te beschikken bij verhuur of verkoop.

Mogelijkheden voor een duurzamer bedrijfspand

Een van de grootste energieverbruikers in een bedrijfspand is de verlichting. Zorg daarom altijd voor energiezuinige (LED) verlichting. Het investeren in LED verlichting zorgt ervoor dat je energieverbruik minder wordt en dat je pand duurzamer wordt. Relatief gezien is dit ook een van de betaalbaarste investeringen voor een duurzamer bedrijfspand. Bestel bijvoorbeeld op Lamp en Licht energiezuinige verlichting en vergeet via deze website niet te profiteren van korting.

Ook de verwarming en koeling van het pand zijn grote energieverbruikers. De meest duurzame verwarming is een warmtepomp, maar ook een HR ketel is erg energiezuinig als verwarming.

Tot slot is isolatie van het pand enorm van belang. Een goede gevel- en vloerisolatie zorgt ervoor dat er minder gestookt hoeft te worden en dat het pand dus duurzamer is. Heeft je pand nog enkel glas? Dan is het overstappen naar dubbel glas een goede keuze. Daarnaast kan je er ook nog voor kiezen om zelf energie op te wekken, denk bijvoorbeeld aan wind en zonne energie.

Leave a Reply