Op het moment dat je een bedrijfspand gaat verhuren of verkopen is het verplicht om over een energielabel van het pand in kwestie te beschikken. Een energielabel voor je bedrijfspand aanvragen kan gemakkelijk en snel.

Wat is een energielabel?

Het energielabel geeft de energiezuinigheid van het pand aan. Zo heb jij als pandeigenaar of de potentiële huurder/koper inzicht in de energieprestaties van het bedrijfspand. Het pand kan verschillende energieklassen toegewezen kregen. Van label-A tot label-G. Het meest energiezuinig is label-A en label-G geeft aan dat het energieverbruik van het pand hoog is. Naast het energielabel krijg je ook een energierapport met daarin maatregelen die je kan nemen om het energielabel van je bedrijfspand te verbeteren. Dit kunnen bijvoorbeeld maatregelen als isolatie, LED-verlichting, zonwering of een warmtepomp zijn.

Energielabel verplichting

Vanaf 2023 is een energielabel C verplicht voor kantoorpanden. Voldoet jouw pand niet aan deze eisen in 2023? Dan loop je het risico om een boete te krijgen. Het energielabel kan alleen worden uitgegeven door een bedrijf dat BRL 9500 gecertificeerd is. Tegenwoordig is het al verplicht om over een energielabel te beschikken als je een bedrijfspand wilt verkopen of verhuren. Er zijn een aantal uitzonderingen wanneer er geen energielabel verplicht is, namelijk: monumenten, religieuze gebouwen, tijdelijke gebouwen, recreatiewoningen, bedrijfshallen voor opslag.

Aanvragen van een energielabel

Het aanvragen van een energielabel kan gemakkelijk en snel. Op Energielabeloffertes.nl kan je een aanvraag doen, vervolgens krijg je offertes van drie verschillende bedrijven. Na het kiezen van de goedkoopste of beste aanbieder wordt er een inspectie voor het pand gepland. Tijdens deze inspectie worden er gegevens genoteerd die vervolgens op kantoor worden uitgewerkt tot een energielabel. Deze ontvang je meestal binnen één week, afhankelijk van het gekozen bedrijf.

Leave a Reply