Circulair ondernemen is de bedrijfsvoering waarbij herbruikbaarheid en recycling van producten en grondstoffen centraal staan om er maximale waarde uit te halen. In deze manier van ondernemen staat de kringloop van materialen centraal om het milieu en het klimaat minimaal te belasten. Veel ondernemingen zijn echter korte termijn gericht, waardoor circulair ondernemen onderbelicht blijft. Desalniettemin heeft de overheid diverse subsidies beschikbaar gesteld, zoals de WBSO subsidie en innovatiesubsidie om duurzaam ondernemen te stimuleren. Heb jij er ook weleens over nagedacht om je bedrijfsvoering te verduurzamen, maar weet je niet welk businessmodel op jouw bedrijf aansluit? In dit artikel leggen we een aantal veelgebruikte circulaire businessmodellen uit.

De voordelen

Allereerst de belangrijkste voordelen van circulair ondernemen:

  • Het biedt nieuwe commerciële kansen
  • Het draagt bij aan de groei en duurzaamheid van je bedrijf
  • Het genereert nieuwe inkomsten
  • Je transformeert de relatie met je stakeholders
  • Je draagt bij aan een beter milieu en beschermt de economie tegen een tekort aan grondstoffen

Circulaire businessmodellen

Circulair ondernemen kan zeer winstgevend zijn. Een aantal veelgekozen businessmodellen zijn:

Verhuur en leasing

Verhuur of lease je producten in plaats van ze direct te kopen, zodat een ander bedrijf ze eventueel ook nog na jou kan gebruiken.

Een prestatiesysteem

Als de producent eigenaar blijft van een product en wordt beoordeeld op de levensduur en prestatie van dat product, dan zal de producent een product willen maken dat zo lang mogelijk meegaat.

Financiële beloning voor hergebruik

Bied een financiële (of andere) beloning voor het hergebruiken van producten. Gebruikte producten kunnen worden hersteld en doorverkocht, zoals refurbished telefoons en laptops.

Productieprocessen verduurzamen

Volg hoe de productieprocessen verlopen en breng in kaart wat hergebruikt kan worden, welke materialen na gebruik te repareren zijn of wat ook voor andere producten in te zetten is. Op deze manier vergroot je de inzet van materialen en onderdelen en minimaliseer je het gebruik van nieuwe producten en grondstoffen.

 

Bekijk nu: circulaire businessmodellen

 

 

Leave a Reply