Er wordt flink geïnvesteerd in augmented reality en virtual reality, volgens invloedrijke personen zoals Tim Cook van Apple en Mark Zuckerberg van Facebook hebben deze technologieën de toekomst. AR en VR zullen na verloop van tijd steeds dichter bij elkaar komen zodat er geen onderscheid meer zal bestaan. Het eerste product die deze toekomstvisie tot hedendaagse realiteit heeft gebracht is de Microsoft Hololens. Toch is het nog geen product voor consumenten, met een prijskaartje van pakweg 3000 euro is dit niet bepaald een cadeautje voor in de schoen met Sinterklaas. Daarnaast moet je eerst een Hololens applicatie ontwikkelen om er de maximale potentie uit te halen. Een Hololens huren is voor veel organisaties de meest voor de hand liggende optie, je kunt zo een Hololens demonstratie geven aan de directie, werknemers, of een overtuigende presentatie laten maken voor afnemers en investeerders. Is een Hololens applicatie ontwikkelen ingewikkeld en kostbaar? De mogelijkheden bekijken we op deze pagina.

 

Wat is Hololens?

Wanneer je ooit een Microsoft Hololens demo hebt meegemaakt kun je pas echt een beeld vormen van de vernieuwing die deze technologie met zich meebrengt. Het is een draagbare Windows 10 computer met een doorkijk vizier die in staat is 3D beelden over de werkelijkheid te projecteren. Deze objecten kunnen gemanipuleerd worden met handbewegingen, muisbesturing is verleden tijd. Het toekomstbeeld dat in de Tom Cruise film “Minority Report” geschetst werd, komt op bescheiden schaal tot leven tijdens een Hololens demonstratie. “Je moet het zien om te geloven” is zeker van toepassing op deze headset. In tegenstelling tot VR zie je nog steeds de wereld om je heen, in tegenstelling tot AR worden de beelden geïntegreerd met de omgeving. Zo kun je van kamer tot kamer lopen, bijvoorbeeld door een virtueel museum.

 

Kun je ook een Hololens huren?

Hoewel dit apparaat kopen zeker mogelijk is, zal de Microsoft Hololens huren voor de meeste gebruikers op dit moment meer voor de hand liggen. Momenteel is er namelijk een “Hololens developer” versie verkrijgbaar, hoewel dit apparaat grootste prestaties kan leveren is het nog niet echt “ready for prime-time”. Dit komt vooral door de beperkte selectie applicaties, om echt waar te maken wat mogelijk is met Mixed Reality is een eigen Hololens applicatie ontwikkelen haast een vereiste. Voor een Microsoft Hololens demo zijn er ruim voldoende apps beschikbaar die een tipje van de sluier oplichten, om echt in praktijk gebruik te maken van deze technologie moet je zelf aan de slag gaan. Met kosten vanaf 3000 euro en nog meer met ondersteuning vanuit Microsoft zal een Hololens huren doorgaans interessanter zijn, zeker wanneer het de bedoeling is een Hololens demonstratie te geven.

 

Hololens demonstratie geven

Er zijn verschillende doelgroepen die in aanmerking komen voor een Microsoft Hololens demo. Hier zijn enkele voorbeelden:

 

  • Informeren van stakeholders over de voortgang van een project. Hiervoor zal een Hololens applicatie ontwikkelen doorgaans ook nodig zijn. Zorg dus voor een goede planning om de app ontwikkeling mogelijk te maken binnen de gestelde timeframe.
  • Training van personeel. Zowel bestaande als nieuwe ontwikkelingen op de werkvloer kunnen gevisualiseerd worden met een mixed reality headset. Zo hoef je minder uit te leggen, dit soort presentaties zijn meerdere malen te herhalen.
  • Acquisitie van nieuwe klanten. Je kunt niet alle producten in een koffertje meenemen, met een MR bril kun je kleine en grote voorwerpen in 3D visualiseren. Dit geldt zowel voor presentatie aan consumenten als voor zakelijke klanten en contacten.
  • Research & development. Een organisatie zal met zijn tijd mee moeten gaan om te blijven concurreren. Stel jezelf en de gehele organisatie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en organiseer een Microsoft Hololens demo binnen de organisatie.

 

Hoe werkt een Hololens applicatie ontwikkelen?

Een groot voordeel van deze mixed reality headset is het Windows besturingssysteem. Dat vereenvoudigt de development van een custom app aanzienlijk. Bij een Hololens applicatie ontwikkelen is het van belang dat de opdrachtgever en developer goed met elkaar kunnen communiceren. Hoewel het geen vereiste is dat de opdrachtgever zelf kan programmeren, is een Hololens huren en testen binnen de organisatie zeker een pré. Zo maak je niet alleen kennis met de mogelijkheden die mixed reality te bieden heeft, je zult ook tegen beperkingen aanlopen waar je wellicht niet eerder bij stil hebt gestaan. In sommige gevallen kunnen deze beperkingen omzeilt worden door een iets andere aanpak te kiezen, door creatief om te gaan met deze innovatieve technologie kan deze headset de brug slaan tussen de situatie nu en de wijze waarop we in de toekomst werken.

 

Een Microsoft Hololens demo geeft je een blik op de toekomst, maak gebruik van deze “voorkennis” en huur eerst deze mixed reality headset om die voorsprong op de concurrentie te behouden.

Leave a Reply