Duurzaam, een term die tegenwoordig enorm belangrijk is. Je hoort er niet meer bij als de website van jouw bedrijf geen MVO kopje heeft. Je kunt als bedrijf daarom niet meer alleen denken aan wat er aan het eind van het jaar onderaan de streep staat en het welzijn van je werknemers. Maar je moet ook daarbuiten gaan denken. We zijn immers allemaal onderdeel van de maatschappij en we zullen dan ook allemaal onze verantwoordelijkheid moeten nemen. De ondernemers onder ons zullen zich dan ook moeten bewijzen. Ze moeten kunnen aantonen dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en laten zien hoe ze duurzaamheid toepassen in hun bedrijf. Als je dat niet doet dan tel je niet meer mee. Dat kan nog best lastig zijn. Het kunnen vrij vage termen zijn. Maar in dit artikel kun je lezen hoe je duurzaam kunt ondernemen, onafhankelijk van de grootte van het bedrijf.

Duurzaamheid in jouw bedrijf

De definitie van duurzaamheid volgens enzyclo.nl is: ‘Ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.’. Kortom; nadenken bij wat je doet. Dat is dan ook het doel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij elke keuze die je maakt, denk je uiteraard aan het welzijn van het bedrijf. Maar je moet ook nagaan wat het effect van die keuze is op de maatschappij. Deze keuzes hoeven niet per definitie een grote verandering op te betekenen voor het bedrijf. Echter kan het wel dat jouw bedrijf gebruiken heeft die op een andere manier positiever kunnen bijdragen aan de maatschappij. Dan kan dit jouw bedrijf wel veel beïnvloeden als je als ondernemer besluit dit te veranderen. Echter hoe klein of groot de verandering ook is, het is zeker van invloed op de maatschappij en het draagt bij aan de wereld van toekomstige generaties.

Kleine veranderingen met een grote impact

Sommige kleine veranderingen kunnen voor een bedrijf al een grote beslissing zijn. Dat hangt voor een groot deel af van de grootte van de grootte van het bedrijf. Maar ook als een kleiner bedrijf kan je veranderingen maken. Veranderingen die geen grote investeringen vergen, maar toch veel impact hebben. Voor elk bedrijf, hoe groot of hoe klein dan ook, kan het zelfs geld opleveren. Zo kun je bijvoorbeeld het stroomverbruik sterk verminderen. Zorg ervoor dat de lichten niet aan blijven staan in lege ruimtes en kamers. Dit doe je door aparte lichtknopjes te hebben in elke ruimte of door de lichten te laten werken met een bewegingsmelder. Daarnaast kun je ook verwarming nemen die per radiator aan te zetten is. Op die manier voorkom je dat de verwarming onnodig aanstaat of zelfs aanstaat als er een raam open staat. Ook kun je investeren in mokken en glazen. Op die manier worden werknemers gestimuleerd om geen waterflesjes meer mee te nemen en kunnen de bekertjes bij de koffiemachine ook verdwijnen.

Groot verschil maken

Indien de mogelijkheid er is, zou investeren in zonnepanelen een goede optie kunnen zijn. Zonnepanelen zijn een hele efficiënte manier om aan energie te komen die niet schadelijk is voor het milieu of de maatschappij. Daarnaast zou je de resterende energie door kunnen verkopen aan energieleveranciers. Op die manier verdienen ze zichzelf terug. Echter om echt maatschappelijk verantwoord te ondernemen, zal je moeten kijken naar je bedrijfsstrategie. Begin bij wat je consumenten biedt; jouw product of dienst. Ga daarna het volledige proces af. Waar wordt het van gemaakt? Hoe wordt het gefabriceerd? Hoe komt het bij de consument terecht? Ga na of er dingen efficiënter kunnen. Wellicht kan het van milieuvriendelijke materiaal gemaakt worden of op een manier waardoor het minder energie kost. Op die manier sta ben je bewust bij wat jouw bedrijf doet en wat de gevolgen daarvan zijn.

Buiten dat je als bedrijf niet wordt geaccepteerd als je niet aan MVO doet. Kan het veel betekenen voor de buurt als je duurzaam onderneemt. Zo kun je kleinschalige projecten uit de omgeving ondersteunen of simpelweg het goede voorbeeld geven. Maar vooral op lange termijn zal de maatschappij je dankbaar zijn.

Leave a Reply