Een duurzaam kantoor in een oud zwemparadijs? Klinkt goed. Dat dachten BlueCity ook toen zij het oude en vergaande zwembad Tropicana omtoverde tot waar kantoorpand aan de Maas. Gelegen in Rotterdam staat duurzaamheid vooraan in de missie. Zo is de ruimte voornamelijk bedoeld voor circulaire bedrijven.

 

Een circulaire economie houdt een economisch systeem in dat zoveel mogelijk doelt om grondstoffen en producten te verbruiken. De levensloop van een product loopt dus uiteindelijk in een cirkel en worden hergebruikt. In dit economisch systeem bestaat er dus niet meer iets als “afval”, alles is in feite bruikbaar. Het doel van een circulaire economie? Het onafhankelijk maken of loskoppelen van economische groei van uitputting van grondstoffen. Zo behouden we de aarde. Geld is immers niet het enige wat een belangrijke rol speelt in onze samenleving, de natuur is veel belangrijker. En als het doorgaat op het tempo van de huidige samenleving, zal het niet al te lang duren voor onze grondstoffen op zijn. De consumentenmaatschappij die we hebben omarmd hebben kan anders. Daarom biedt BlueCity de ruimte voor circulaire initiatieven en duurzame startups.

 

Omdat er voornamelijk circulaire bedrijven vestigen in het zwembad is het een en al innovatie en een ophoping van sociale ondernemers. Zo is onder andere RotterZwam gevestigd in het gebouw. RotterZwam is een duurzame onderneming die paddestoelen op koffiedik kweekt. Verder is er KEES, een onderneming die accesoires en kleding maakt van afval en restmateriaal. Het komt er dus op neer dat zo min mogelijk wordt weggegooigd. Natuurlijk moeten de bedrijven wel schaalbaar en de projecten haalbaar zijn. Als de projecten financieel duurzaam is voor elk bedrijf wat de ambitie heeft om de wereld te kunnen veranderen ruimte.

 

In de voormalig wildwaterbaan is nu een restaurant gevestigd. Hier kan je terecht op het terras, maar is er ook voldoende ruimte beschikbaar voor lunch, diner en grotere evenementen.

 

Het koste de ondernemers ruim 1,7 miljoen om hun droom te kunnen verwezenlijken toen zij in 2015 het gebouw opkochten. Het gebouw, wat toen nog behoorlijk vervallen was, is nu een groene oase met positief zicht op de toekomst.

Leave a Reply