Ondernemers hebben vaak grote kostenposten. Elke maand vallen er weer een aantal rekeningen op de mat. Vaak wordt er niet eens meer nagedacht bij deze rekeningen, ze worden simpelweg betaald. Maar toch zijn er aantal punten waar je als ondernemer op kunt besparen. In deze blog geven we je een aantal tips om geld te besparen als ondernemer.

 

Flexwerken

Een van de grootste kostenposten is vaak het bedrijfspand. De huur met de bijkomende energiekosten zijn ontzettend duur. Daarom kan het de moeite waard zijn om eens na te denken over flexwerken. Dit is een vorm van werken waarbij de werknemers kunnen werken waar en wanneer ze maar willen. Dit kan thuis zijn, maar ook op een speciale flexwerkplek. Deze plek betaal je alleen wanneer je hem gebruikt, wat dus veel in kosten scheelt. Op deze flexwerkplekken wordt vaak gebruikgemaakt van moderne apparatuur, luxe vergaderruimtes, en ruimtes om klanten te ontvangen. Ook is er vaak een lounge waar je andere mensen kunt ontmoeten onder het genot van een lekker kopje koffie. Het voordeel voor jou als ondernemer is geldbesparing, en het voordeel voor je werknemers is dat ze kunnen werken waar en wanneer ze maar willen. Dit scheelt vaak veel reistijd, en bovendien werken sommige mensen gewoon veel liever ´s avonds of juist vroeg in de ochtend. Anderen moeten eerst de kinderen naar school brengen voordat ze beginnen met werken. Met flexwerken is dat allemaal geen enkel probleem.

 

Samenwerken

Ook samenwerken kan veel kosten besparen. Een vorm van samenwerken tussen ondernemers is barteren. Zo ruil je kosteloos producten of diensten met een andere ondernemer en op deze manier help je elkaar. Bovendien bouw je een netwerk op! Hiervoor kun je ook naar netwerkborrels gaan en eens een praatje maken met andere ondernemers. Wellicht kunnen jullie samen materialen inkopen om zo een prijsvoordeel te krijgen. Of misschien kunnen jullie elkaar wel helpen door middel van co-branding.

 

Abonnementen

Het is verstandig om eens goed te bekijken welke kosten je nou eigenlijk allemaal hebt als ondernemer. Zo hebben veel ondernemers abonnementen afgesloten waar eigenlijk niet of nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. In dit geval kun je deze abonnementen beter opzeggen. En blijf je voor de abonnementen die je wel gebruikt elk jaar bij dezelfde aanbieder? Dan zou je hier ook op kunnen besparen. Wanneer je elk jaar uitzoekt of er wellicht een goedkopere optie is, kun je hier geld op besparen. Ben je erg tevreden over je huidige aanbieder en wil je hier graag blijven? Dan kun je ze eens opbellen om te vragen of er een betere prijs kan worden afgesproken wanneer je je contract verlengt.

 

Buitenverlichting bedrijfspand

Ook kan er vaak veel bespaard worden op de energiekosten van een bedrijf. Zorg er bijvoorbeeld voor dat elektrische apparaten altijd uit staan wanneer deze niet worden gebruikt. Dit geldt ook voor de verlichting en de verwarming. Wordt in jouw pand de verlichting vaak aan gelaten wanneer er niemand aanwezig is? Dan is het een optie om te kiezen voor verlichting met bewegingssensoren. Zo heb je nooit meer last van dit probleem! Ook kun je kiezen voor LED-verlichting. Deze vorm van verlichting gebruikt veel minder energie en gaat langer mee. Zowel voor de binnenverlichting als voor de buitenverlichting van het bedrijfspand is dit een goede optie. Op de lange termijn kun je hier dus flink op besparen!

Leave a Reply