Oorzaken van vocht in huis

De huizen zoals we ze nu kennen zijn kwetsbaar. Je probeert om jouw huis zo goed mogelijk te isoleren, maar desondanks voelt het binnenshuis vaak kil aan. De reden hiervan is redelijk eenvoudig; er zit vocht in jouw huis. Dat vocht trekt door de muren je huis binnen en dat zorgt ervoor dat het binnenshuis niet goed warm te stoken is. Er zijn een paar plekken waar vocht doorheen komt:
• Vocht van buitenaf. Bij oudere huizen is het metselwerk poreuzer dan bij nieuwe huizen doordat het materiaal droger wordt. Door dat poreuze metselwerk kan er vocht van buitenaf door je muren heen trekken. Je herkent deze plekken doorgaans gelijk; je muren blijven vochtig na een regenbui en vaak zie je de kringen lopen. Vocht van buitenaf laat zich dan ook alleen maar bestrijden met bescherming aan de buitenkant van je muur.
• Vocht van onderaf. Huizen zijn nogal eens te laag bij het grondwaterpeil gebouwd. Het gevolg is heel eenvoudig; er trekt vocht omhoog in je muren van onderaf. De betonnen muren zullen weinig weerstand hebben tegen het vocht waardoor het vochtig wordt. Het vocht herken je doordat er een laagje water in de kruipruimte staat. Wil je deze vorm van vocht bestrijden, dan zal je dan ook in de kelder moeten beginnen.
• Vocht van binnenuit. Ventileren staat voor veel mensen gelijk aan ‘stoken voor de vogeltjes’. Het is dan ook zo dat veel huizen in ons land niet goed geventileerd zijn. Doordat je de hele dag in geringe mate vocht uitademt en er bij bijvoorbeeld douchen en overig gebruik van warm water vocht vrijkomt ontstaat er overlast. Het vocht van binnenuit moet dus weg kunnen. Het goede nieuws is dat je daar zelf wat aan kan doen; zet vaker een raampje open.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is de andere benaming voor het vocht wat van onderaf je huis binnenkomt. Huizen zijn te dicht bij het grondwaterpeil gebouwd maar door de vele regenoverlast stijgt het grondwaterpeil ook. Het gevolg is dat de fundering van een huis niet meer voldoende bescherming biedt tegen vocht. Het trekt dwars door de betonnen fundering jouw huis binnen en vervolgens zorgt het voor problemen. Wanneer vocht niet bij de bodem wordt gestopt zal het door je hele muur heen trekken en plafonds, vloeren en muren aantasten. Daardoor krijg je een kil binnenklimaat en je krijgt jouw huis niet meer goed warm gestookt. Tel daarbij op dat opstijgend vocht zorgt voor gezondheidsklachten die lucht gerelateerd zijn. Het is dus niet alleen schadelijk voor je huis en een enorme kostenpost; het is ook nog eens heel ongezond. Je kan opstijgend vocht bestrijden door het laten toepassen van kelderdichting.

Kelderdichting

Wie wil voorkomen dat er vocht in zijn huis komt van onderaf zal aan kelderdichting moeten doen. Dit is een vorm van isolatie waarbij je de vloer, de muren en de onderkant van de vloer van jouw huis beschermt tegen vocht. Zorg er eerst voor dat het vocht is verdwenen uit jouw kelder voordat je aan kelderdichting gaat doen. Doe je dat niet, dan kan het vocht niet meer weg waardoor het voor schimmel gaat zorgen wat nog ernstigere overlast oplevert. Kelderdichting kan gebeuren op meerdere manieren.
• Folie isolatie. Je kan ervoor kiezen om het isolatiemateriaal in de vorm van een folie laag te laten aanbrengen op de vloer en de zijwanden van je kelder. Ook tegen de vloer van je huis aan kan je dit folie laten aanbrengen.
• PUR isolatie. Met PUR schuim kan de bodem van je huis worden afgedicht. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht en kou van onderaf meer door je huis kan trekken.
• Los te storten materialen. Een kelder kan ook worden gedicht met los te storten materialen. Denk aan schelpen die het vocht opnemen of aan polystyreen korrels.

Muren injecteren

Vocht van buitenaf en onderaf kan je weren door de muren te injecteren. Dat injecteren gebeurt met een gel die de muren vochtwerend maakt. Om de 10 a 15 centimeter wordt er op de begane grond bij de vloer een gat in de muur geboord waar de gel in wordt gespoten. Het materiaal trekt door de poreuze muren heen waardoor het vocht van buitenaf niet meer naar boven kan klimmen.

Impregneren

Vocht van buitenaf weer je vooral door de muren te impregneren. Dat is een techniek die aan de buitenkant van je huis wordt toegepast. Er wordt een vochtwerende laag op het metselwerk van je huis gespoten waardoor vocht geen kans meer krijgt. Zorg er na het impregneren van het huis wel voor dat het vocht aan de binnenkant kan wegtrekken. Plaats vochtvreters in je huis om te voorkomen dat je vervolgens binnenshuis met een vochtplaag komt te zitten. Je zal voor het impregneren van je buitenmuren wel een vergunning moeten aanvragen; je ziet de laag namelijk altijd zitten waardoor het uiterlijk van je huis wordt aangetast.
Bron: PVDV Vochtbestrijding

Leave a Reply