Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen

Tegenwoordig is het steeds belangrijker om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Veel bedrijven hebben ook een mvo beleid om dit te realiseren. Het gaat er hier onder andere om dat bedrijven rekening houden met het milieu. Het gaat hier niet over de burgers, consumenten of de overheid. Het zijn ondernemingen die ervoor moeten zorgen dat ze ondernemen, maar wel met aandacht voor het milieu. Een goed ondernemerschap draagt bij aan onze maatschappij. Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt er rekening gehouden met de mens, maatschappij en het milieu. Maatschappelijk verantwoord of duurzaam ondernemen wordt vaak als hetzelfde gezien in Nederland. Er zijn verschillende manieren om duurzaam te werken. Een van die manieren is het duurzaam werken in een kantoor. Je kunt op verschillende terreinen in een kantoor bijdragen aan een beter milieu. In dit artikel zal ik een aantal tips geven voor een duurzaam kantoor.

Kantoormeubilair

Misschien heb je nu nog geen milieubewuste kantoormeubelen, maar misschien zijn de meubelen wel een keer aan vervanging toe. Wanneer je meubels toe zijn aan vervanging ga dan opzoek naar meubilair met de milieukeur. Dan weet je zeker dat je milieubewust bezig bent. De materialen waar deze meubelen van gemaakt zijn een stuk minder slecht voor het milieu dan standaard meubelen.

Energie besparen

In een kantoor wordt natuurlijk heel veel energie gebruikt en dat is ook logisch. Toch kun je in een kantoor ook aan energiebesparing doen. Op het gebied van verlichting, elektriciteit en de verwarming bijvoorbeeld. Als je de verwarming wat minder hoog zet dan belemmert het geen bedrijfsprocessen. Het wordt alleen iets kouder in het kantoor, maar dan kun je gewoon een dikkere trui aantrekken. Op het gebied van de verlichting in het kantoor kan je kiezen voor spaarlampen of ledlampen. Je kunt ook daglichtlampen aanschaffen. Deze zorgen voor een hogere productiviteit en zijn beter voor de menselijke gezondheid.

Koffiemokken

Op het kantoor wordt vaak gebruik gemaakt van wegwerp bekers.  Je hebt dan een koffiezetapparaat waar je van die plastic bekers uitkrijgt. Je kunt beter gebruik maken van mokken. Als iedereen in het kantoor gebruik maakt van een mok dan heb je een stuk minder last van plastic afval. En als er iets schadelijk is voor het milieu dan is het plastic.

Milieuvriendelijk schoonmaken

Ook op het gebied van schoonmaken kun je denken aan het milieu. Je kunt gebruik maken van ecologisch verantwoorde schoonmaakmiddelen. Veel grote bedrijven huren schoonmaakbedrijven in om de schoonmaak uit te besteden. Als dit het geval is dan kun je afspraken maken met het schoonmaakbedrijf. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over de hoeveelheden reinigingsproducten er worden gebruikt. Vraag aan het schoonmaakbedrijf of ze over willen stappen op ecologische reinigingsmiddelen, deze doen hun werk net zo goed als de chemische varianten die veel agressiever zijn.

Introduceer afvalscheiding

Op een kantoor kun je gemakkelijk afval scheiden. Het enige wat hier voor nodig is zijn aparte vuilnisbakken. Je koopt er eentje voor plastic, papier, karton en voor inktpatronen. Het is helemaal niet moeilijk om dit afval te scheiden en het is wel heel goed voor het milieu. De medewerkers hoeven er geen moeite voor te doen ze hoeven hun afval alleen maar in de juiste bak te gooien.

Leave a Reply