Rollenbanen worden vooral veel toegepast in bedrijven. Dat is natuurlijk niet zonder reden. De loopafstanden worden door het gebruik van rollenbanen behoorlijk minder. Dat is natuurlijk voor de werknemers een uitkomst. Zij hoeven niet veel met producten te sjouwen die van de ene naar de andere plaats moeten worden overgebracht. De werknemers hoeven niet lang een product op te tillen. Ze pakken het nu op en plaatsen dat op de rollenbaan. Door het pakket vervolgens voort te duwen, wordt het naar de juiste plaats vervoerd.
De werkgever
Het plaatsen van rollenbanen is ook zeer goed voor de werkgevers. Toen er nog geen gebruik van de rollenbanen werd gemaakt, waren er met vaste regelaamt veel werknemers ziek thuis. Ze hadden rugklachten. Daardoor werd het ziekteverzuim erg hoog. Dat was niet alleen vervelend voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. De oplossing om deze problemen te verminderen heeft men gevonden door het gebruik van rollenbanen. De rollenbanen laat men een beetje aflopen zodat het product, als het op de rollenbaan is geplaatst, uit zichzelf naar de plaats van bestemming gaat. Er zijn ook rollenbanen die elektrisch worden aangedreven. Hierbij is het alleen nodig dat het product op de rollenbaan wordt geplaatst, zodat het uit zichzelf naar de plaats van bestemming wordt vervoerd. Het is bij elektrisch aangedreven rollenbanen wel zeer belangrijk dat ze goed moeten worden afgeschermd. Er moet ten alle tijden voorkomen worden dat er iemand tussen de rollen zou kunnen komen. Ook mogen er geen kledingstukken tussenkomen. Dat zou zware ongelukken kunnen veroorzaken.

Soorten rollenbanen
Er zijn meerdere soorten rollenbanen die gebruikt worden. In bedrijven maakt men gebruik van rechte vast opgestelde rollenbanen maar ook van telescoop- en harmonica rollenbanen.
De rechte rollenbanen die vast staan opgesteld lopen een klein beetje af. Hierdoor zal het product uit zichzelf naar de losplaats worden getransporteerd.
De telescoop rollenbanen worden vooral op die plaatsen gebruikt waar de losplaats steeds op een andere plaats is. Vooral voor het laden en lossen van containers worden ze veel toegepast. De telescoop rollenbanen kunnen in de container worden getrokken waardoor de loopafstand tot een minimum wordt beperkt. De telescoop rollenbanen kunnen gemakkelijk worden verlengd en worden ingekort.
De harmonica rollenbanen worden gebruikt op die plaatsen waar de losplaats steeds op een andere plek is. Hij kan ook zo worden opgesteld dat hij een bocht maakt. Deze soort rollenbanen vinden vooral hun toepassing in magazijnen. Doordat hij ook in elkaar kan worden geschoven is hij gemakkelijk op te bergen. Ook deze rollenbanen kunnen elektrisch zijn aangedreven. Ze moeten wel heel goed afgeschermd worden om ongelukken te voorkomen.

Het gebruik
Het is dus een logische stap dat we bij bedrijven zijn overgegaan naar het gebruik van rollenbanen. Doordat het ziekteverzuim zo sterk is gedaald, zoekt men nog steeds naar andere betere oplossingen om producten binnen een bedrijf te vervoeren. Tegenwoordig wordt er veel computergestuurd. Er zijn grote magazijnen waar geen mensen meer in voorkomen. Alles gebeurd daarin automatisch. De producten worden hierbij vaak door elkaar naar een andere plaats vervoerd. Toch zal je in veel bedrijven nog rollenbanen tegenkomen voor het verplaatsen van de producten.

Leave a Reply