Na aanschaf van jouw prachtige zwembad in de tuin lopen de kosten van jouw energierekening ineens op. Je neemt jezelf voor de verlichting van het zwembad minimaal te gebruiken en ook het reinigingssysteem iets minder vaak aan te zetten, terwijl er een veel praktischere oplossing op de markt is. Al gedacht aan zonnepanelen waarmee jij jouw zwembad van voldoende energie kan voorzien?

De werking van zwembad zonnepanelen
Zonnepanelen die geschikt zijn om het zwemwater op te warmen zien er vaak iets anders uit dan zonnepanelen die gebruikt worden om energie op te wekken. Deze zwembad zonnepanelen bestaan vaak uit rubberen of kunststof leidingen die genoeg warmte opvangen om jouw zwembad mee te verwarmen. Zodra de zon begint te schijnen vangen deze rubberen of kunststof leidingen warmte op waarmee ze het rondpompende water dat door de leidingen gaat verwarmen en zorgen dat jouw zwembad op een zomerdag wel tot 4 Ơ 5 graden Celsius warmer kan worden. Deze zonnepaneelleidingen zijn speciaal voorzien van beschermlagen, waardoor ze bestand zijn tegen chloor en chemicaliƫn.

De kosten van zwembad zonnepanelen
Doordat er nog niet gigantisch veel concurrentie is in zonnepanelen die zwembad water verwarmen, is het onderlinge prijsverschil nihil. De rubberen of kunststof leidingen kosten tussen de 30 en 60 euro per vierkante meter. Houd er ook rekening mee dat je te maken krijgt met installatiekosten, deze kunnen tussen de 500 tot 1000 euro liggen wanneer het om een plat dak gaat en tussen de 1000 en 1500 euro wanneer jij de zonneleidingen op een schuin dak wilt laten installeren.

Het rendement van zwembad zonnepanelen
Hoe hoog het rendement is van de zonnepanelen rondom jouw zwembad hangt af van verschillende factoren. Temperatuur speelt hierbij een grote rol; temperaturen tussen de 10 en 15 graden Celsius zijn ideaal voor de zonnepanelen om zonne-energie om te zetten naar een aangename temperatuur voor jouw zwembad. Bij temperaturen boven de 25 graden verwarmt het zwembadwater en heb je theoretisch gezien de zonneleidingen niet nodig. Zwembad zonnepanelen beschikken over genoeg vermogen om jouw zwembad 4 tot 5 graden te verwarmen. De zonneleidingen zijn niet geschikt om ook energie voor het huishouden op te wekken maar worden alleen gemaakt om jouw zwembad te voorzien van een heerlijke tempratuur. Doordat je geen netstroom meer nodig hebt om jouw zwembad te voorzien van warmte bespaar je al snel in de kosten, vooral in de zomermaanden. Zo verdien je jouw aanschafkosten binnen 5 jaar weer terug.

De belangrijkste weetjes van zwembad zonnepanelen
Zwembad zonnepanelen, ook wel zwembadleidingen genoemd, worden gemaakt van kunststof en rubberen leidingen waarin het zwembad water rondpompt. Dit water komt vervolgens opgewarmd terug in het zwembad. De zonneleidingen zijn eenvoudig aan te leggen doordat deze bestaan uit lange strips en zijn gemakkelijk schoon te maken. Jouw zwembad zal verwarmd worden op zonnige dagen en dus niet onnodig verwarmd worden wanneer je het zwembad vanwege de weersomstandigheden niet gaat gebruiken.

Leave a Reply