Aan de hand van een aantal factoren wordt de waarde van je huis bepaald. Het belangrijkste is dat de vraagprijs reëel moet zijn. Natuurlijk wilt je het liefst het huis zo duur mogelijk verkopen, maar dat moet wel haalbaar zijn. Aangeraden wordt om een marktconforme prijs aan te houden, hierdoor verklein je de kans ook dat het huis onnodig lang te koop staat. Er zijn verschillende manieren om de waarde van het huis te achterhalen. Zo kun je zelf een vergelijking maken tussen soortgelijke woningen om op deze manier de waarde te schatten. Ook kun je beroep doen op een taxateur. Deze professional heeft de benodigde ervaring om de realistische waarde van het huis te bepalen.

Hoe wordt het berekend?
Ten eerste wordt er gekeken naar de locatie. Bevindt de woning zich in een stedelijk gebied of is het een landelijk huis? Vaak ligt de prijs van een woning hoger in een stad, maar dit hangt ook af van de faciliteiten en bereikbaarheid. Het gemeentebeleid speelt ook een aanzienlijke rol. Wat staat er in het bestemmingsplan? Is het huis bijvoorbeeld nog onderworpen aan bepaalde regels of voorwaarden?
Ook wordt de mate van onderhoud meegenomen in het bepalen van de waarde. Is het een verouderde woning waar nog veel aan moet gebeuren of verkeerd deze in perfecte staat. Beide mogelijkheden hebben logischerwijs veel invloed op het prijskaartje van de woning.

Wie berekend de waarde?
Wanneer je ervoor kiest om de waarde zelf te bepalen, kun je gebruik maken van een speciaal berekeningssysteem. De benodigde informatie kun je aanvragen bij het Kadaster, maar dit kan erg ingewikkeld zijn. Voor een snel overzicht van de actuele waarde van de woning kun je ook een taxateur inschakelen. Hierdoor ben je verzekerd van een nauwkeurige waardering. Ook krijg je na de beoordeling van de woning een zogenaamd taxatierapport, dat je verplicht nodig heeft voor bijvoorbeeld de aanvraag van een hypotheek van de woning.

Leave a Reply