Duurzaam ondernemen is sinds het einde van de jaren tachtig steeds meer in opkomst gekomen. Er is destijds een rapport uitgebracht genaamd ‘Our Common Future’ dat stelde dat grote milieuproblemen enerzijds het gevolg zijn van armoede en anderzijds van de niet zo duurzame productiemethoden en consumptiegewoontes. Er ontstond daardoor meer bewustwording van hoe wij omgaan met onze wereld en wat wij nalaten aan ons nageslacht. Bij duurzaam ondernemen houd je dit ook in je achterhoofd en zoek je continu naar een mooi evenwicht tussen de drie P’s: profit, people en planet. Bij duurzaam ondernemen houd je vooral het milieu in gedachten; bij maatschappelijk verantwoord ondernemen ben je sociaal bezig.

Waarom zou je duurzaam en sociaal ondernemen?
Er zijn verschillende redenen te bedenken om duurzaam en sociaal te ondernemen. Een ervan is natuurlijk omdat jij het zelf nodig vindt. Het is fijn dat jijzelf kunt genieten van het mooie en het gemak van deze wereld, maar je vindt het minstens zo belangrijk dat de generaties na jou dat ook kunnen. Daarnaast kun je kiezen voor duurzaam en sociaal ondernemen omdat de aandeelhouders dit van je verwachten. Een andere goede reden om het te doen is het creëren van goodwill bij jouw netwerk, bijvoorbeeld je klantenkring. Als je duurzaam en sociaal onderneemt, kun je dit vastleggen en delen met jouw netwerk. Zo verhoog je je gunfactor en kan je omzet stijgen.

Voorbeelden van duurzaam en sociaal ondernemen
Het mooie aan duurzaam en sociaal ondernemen is dat elke onderneming, hoe groot of klein ook, hieraan kan deelnemen op zijn eigen manier. Iedereen kan dus bijdragen aan een betere toekomst. Een voorbeeld van sociaal ondernemen is het bieden van banen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voorbeelden van duurzaam ondernemen zijn het werken vanuit huis in plaats van een kantoor en het terugdringen van papieren documenten door alles digitaal te regelen. Ook het lager zetten van de verwarming en in plaats daarvan een trui of vest aantrekken is een voorbeeld van duurzaam ondernemen. Of het netjes scheiden van je afval. Als het gaat om duurzaam en sociaal ondernemen, zijn er genoeg dingen die jij kunt doen.

Leave a Reply